Tři druhy ryb, které jsou pro zdraví prospěšné
Žijeme v době, kdy nás na každém rohu láká rychlé občerstvení. Pokud si jednou za čas dopřejeme dobrý hamburger a hranolky, nic se samozřejmě nestane, pokud však budeme jíst nezdravé občerstvení dnes a denně, nejen, že to bude výrazně škodit našemu zdraví, ale taky výrazně přibereme. Pokud nestojíte o přibírání nebo o zdravotní potíže, měli byste začít jíst trochu zdravěji. Do svého jídelníčku přidejte velké množství ovoce a zeleniny, nezapomeňte na dostatek vápník a bílkovin. Konkrétně bílkoviny najdeme v rybách.
Od malička nám tloukli do hlavy, že ryby jsou skutečně zdravé potraviny, které bychom měli jíst takřka denně. Jenže existují i takové druhy ryb, které nejsou zrovna zdraví prospěšné. Jsou to například ryby, jako je platýs, tilápie nebo mečoun či žralok.
My vám však nyní přinášíme tři druhy ryb, které našemu zdraví blahodárně prospívají.
• Tuňák
Tuňák v sobě má velké množství zdraví prospěšných tuků. Je skvělý i z toho důvodu, že v sobě obsahuje skutečně mnoho bílkovin, které potřebujeme dnes a denně. Tuňák je tedy nejideálnější pro ty, kteří chtějí zhubnout. Kromě toho pomáhá i těm, kteří jsou náchylní ke kardiovaskulárním onemocněním. Tuňák mimo jiné snižuje cholesterol a zabraňuje srdečním onemocněním.
• Losos
Tou nejzdravější (a bohužel i drahou) rybou je losos. Ten je opravdu nejlepší rybou, kterou můžete sníst. Je skvělý pro naše srdce, kromě toho je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, tudíž pomáhá našemu mozku, podporuje ho. Mimo to snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Látky obsažené v lososu mají protizánětlivé účinky a navíc snižují hladinu špatného cholesterolu
• Sledi
I sleď byste měli zařadit do vašeho jídelníčku. Je to ryba, která podobně jako losos je bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Obsahuje taky látky, které nám podporují správnou činnost buněčných stěn, oka, nervového i kardiovaskulárního systému. Tato ryba je báječná pro naši paměť. U dětí podporuje rozvoj mentálních funkcí.