S chřestem za pevným zdravím. Proč ho máme jíst?
Na své zahrádce pěstujeme mnohou zeleninu, bohužel jen na minimálním množství zahrádek narazíme na chřest. Je to velká škoda, přece jenom chřest se řadí k těm nejzdravějším druhům zeleniny. Je však pochopitelné, že se do něj každý zahrádkář nepouští. Přece jenom to není nic jednoduchého na pěstování, chřest vyžaduje zvláštní pozornost a dobré stanoviště, na kterém bude sídlit i dvacet let. Když se však rozhodnete chřest zasadit, budete se radovat, protože oblíbená chřestová sezona pro vás bude o něco delší, než jak dlouhou ji budou mít váš známí a přátelé.
Chřestová sezona je poměrně krátká, většinou trvá jeden krátký měsíc, během kterého si užíváte této zeleniny co jen to jde. Většinou trvá sezona od začátku května, kdy je chřest k dostání do poloviny června, někdy do konce června. Jelikož je tedy poslední měsíc, kdy si můžete chřest koupit, povězme si, proč byste ho ještě nyní měli snít dostatečné množství.
Chřest plný všeho, co tělo potřebuje
Jak již bylo řečeno, chřest se řadí k nejzdravější zelenině vůbec. Chřest je bohatý a mnoho vitaminů, nachází se v něm například vitamin C, A nebo E či vitaminy skupiny B. Nesmíme zapomenout na mnohé minerální a jiné tělu prospěšné látky, jimiž je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek, síra nebo fosfor.
Je nutno poznamenat, že chřest lze využít celý. Velká část z něj se používá při vaření, jako lék se však používají především výhony nebo kořeny chřestu.
Jaké jsou léčivé účinky chřestu?
Chřest je výjimečným pomocníkem při mnohých zdravotních komplikacích. Například povzbuzuje činnost ledvin, ale také podporuje vylučování ledvin. Slouží i jako prevence při léčbě ledvinových kamínků či jako prevence dny. Kromě toho chřest detoxikuje organismus, tedy odstraňuje z těla škodliviny, jež organismus ničí. Také podporuje náš imunitní systém a prospívá srdci.