Hlíva ústřičná je zázrakem přírodní medicíny
Pokud raději čerpáte vitaminy a účinné látky z jídla a běžně dostupných surovin, je hlíva ústřičná pro vás. Budete se divit, jaké má účinky. Jestliže zrovna na houby moc nejste, i pro vás je v lékárnách určena hlíva v doplňcích stravy.
Kde se vůbec hlíva bere?
Jedná se o lupenitou jedlou houbu, která roste na mrtvých stromech a pařezech v trsech. Roste po celém světě a zejména pak v chladnějších oblastech. Protože její klobouky připomínají větší ústřice, nese v angličtině název oyster mushroom.
Přečtěte si také: Když už vás obyčejná káva nebaví.
Automat na vitaminy
Hlíva ústřičná je takovým zásobníkem prospěšných látek. Najdeme v ní vitaminy C, D, K, B, ale i železo, zinek, draslík, aminokyseliny a mnoho dalších. Dokonce je v ní obsažen také protein, není tedy divu, že se právě hlíva často používá jako náhražka masa v původně masových jídlech, jako je například guláš. Působení hlívy můžete ještě posílit pomocí probiotik.
Dvě varianty, jak do sebe hlívu dostanete
První je ta lehčí možnost. Hlívu si totiž jednoduše koupíte v lékárně ve formě tablet. Ty jsou vhodné zejména pro pěstování imunity. Druhým způsobem je konzumace hlívy ústřičné v běžné stravě. Tady je potřeba říct, že tak jako u všech jiných potravin, se u hlívy vařením množství prospěšných látek snižuje. Vitaminy zkrátka nemají rády teplo. Na druhou stranu je hlíva ústřičná velmi chutná.